سرطان از بیماری های بسیار رایج و دلهره آور در حال حاضر دنیا بوده و این بیماری سالانه افراد زیادی را درگیر خود می کند .
در این مقاله می خواهیم به طور کامل از ماهیت و چیستی سرطان و راه های جلوگیری از آن بپردازیم .
سرطان چیست ؟
سرطان نام مجموعه بیماری است که به دلیل تقسیم شدن سلول های بدن بدون توقف ایجاد می شود .
این بیماری ممکن است در انواع اندام های بدن ایجاد شود و منجر به تولید و ایجاد تریلیون سلول در آن بافت شود .
در حالت طبیعی و سالم , سلول های بدن رشد کرده و تقسیم می شوند تا سلول های جدید و مورد نیاز بدن را تولید کنند تا جایگزین سلول های پیر شوند .
در هنگام دچار به بیماری سرطان این روند طبیعی از بین می رود و سلول ها به سرعت و بدون توقف شروع به زیاد شدن می کنند و این در حالی است که سلول های پیر و آسب دیده زنده می مانند و به فعالیتشان ادامه می دهند .
این ازدیاد سلول های تولید شده ممکن است منجر به تشکیل تومور شوند .
سلول های سرطانی و سلول های سالم :
تفاوت های بسیاری بین سلول های سالم با سلول های سرطانی وجود دارد . سلول های سرطانی به دلیل ویژگی هایی که دارند ؛ از کنترل خارج می شوند و رفتار های تهاجمی در بدن از خودشان نشان می دهند .
از تفاوت های این دو می توان به سادگی سلول های سرطانی در مقایسه با سلول های سالم اشاره کرد .سلول های سالم دارای فعالیت , عملکرد و رشد مشخصی هستند .
سلول های سرطانی تماما سیگانال های دریافتی برای توقف رشد و تقسیم شدن و یا مرگ سلول را نادیده می گیرند .
سلول های سرطانی می توانند بافت و رگ های سالم را احاطه کرده و از آن تغذیه نمایند .سلول های سرطانی معمولا , سیستم ایمنی , شبکه ای از ارگان ها، بافت ها و سلول های مشخص را نادیده می گیرند .
کار سیستم ایمنی بدن محافظت و از بین بردن سلول های آسیب دیده و عفونت ها است،اما برخی از سلول های سرطانی توانایی محافظت از این سیستم و حتی تغذیه از آن برای زنده ماندن را دارند .
چگونگی ایجاد توده سرطانی :
این بیماری از بیماری های ژنتیکی است و این به این معناست که بر اثر تغییر ژن ایجاد می شود .
این تغییرات ژنتیکی معمولا به صورت ارثی از والدین به فرد برسد .
از دیگر دلایل ایجاد تومور سرطانی , آسیب دیدن DNA است که معمولا به دلیل مواد شیمیایی موجود در تنباکو و یا اشعه های ماوراء بنفش خورشید ایجاد می شود .
دلایل ایجاد بیماری سرطان :
عوامل بسیار زیادی ممکن است باعث تبدیل غده های طبیعی به توده های سرطانی شوند .
بسیاری از این عوامل ناشناخته است اما به طور کلی این بیماری به علت عوامل محیطی یا سبک زندگی ایجاد می شود .
که این عوامل ممکن است بر ژن نهفته این بیماری در فرد تاثیر بگذارد و منجر به بیماری سرطان شود .
برخی از علت های اصلی بروز این مشکل را در این جا مورد بحث قرار خواهیم داد :
قرار گرفتن با مواد شیمیایی و یا سمی :
از مواد شیمیایی خطرناک و سرطان زا می توان به بنزن , آزبست ، نیکل ، کادمیوم ، وینیل کلرید ، بنزیدین ، دود توتون و تنباکو یا سیگار اشاره کرد ؛
که تمامی این ها حدالقل 66 نوع ماده مضر برای ایجاد این بیماری را دارا می باشند .
پرتو های یونیزه کننده :
افرادی که به واسطه شغل و یا افراد عادی که به طور طبیعی در معرض اورانیوم ، رادون ، اشعه ماوراء بنفش نور خورشید ، پرتوهای آلفا ، بتا و گاما و منابع تابش اشعه ایکس هستند , دارای ریسک بالایی از ابتلا به این بیماری هستند .
پاتوژن ها از دیگر عواملی است که باعث ایجاد بیماری سرطان می شود :
این دسته شامل انواع ویرووس های HPV،EBV یا ویروس اپشتین بار، ویروس های هپاتیت B و C، ویروس سارکوم کاپوسی (KSHV) ، شیستوسوما، هلیکوباکتر پیلوری و … می باشد .
تاثیرات ژنتیکی :
بسیاری از بیماری های سرطانی ریشه در ژن های انسانی دارند . از این دست می توان به پستان ، تخمدان ، کولورکتال ، پورستات ، پوست و ملانوما اشاره کرد .
راه های پیشگیری از بیماری سرطان :
از فیلتر های تصفیه برای آب استفاده نمایید . با فیلتر شدن آب , مواد شیمیایی از آن خارج شده و امکان ابتلا به بیماری سرطان تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد .این راه , بسیار بهتر از استفاده از آب های معدنی بسته بندی شده است .
به دلیل بودن آب درمدت زیاد در بطری های آن , باعث ایجاد و تولید مواد شیمیایی زیادی می شود که استفاده از این آب اصلا توصیه نمی شود .از برخورد و ریختن انواع مواد شیمیایی مانند بنزین بر روی پوستتان جلوگیری نمایید .
حتی چند قطره از این ماده می تواند گاز های بسیار خطرناکی تولید کند که برای شش ها بسیار مضر می باشد .مزه دار کردن گوشت از دیگر راه های از بین بردن مواد مضر و سرطان زا است .
مثال پیشگیری برای گوشت :
گوشت در حالی که سرخ و یا کباب شده باشد دارای موادی است ؛ که در بدن ممکن است ایجاد بیمای سرطان شود .در زمان قرار گرفتن گوشت در دمای بالا در هنگام پخت , در آن مواد شیمیایی مانند آمین های هتروسیکلیک و هیدروکربن های آروماتیک پلی سیکلیک ایجاد و تولید می شود
که با مزه دار کردن گوشت با موادی مانند رزماری , ادویه و تمامی موادی که دارای آنتی اکسیدان هستند , مواد شیمیایی درون آن را می توانید تا 87 درصد کاهش و از بین ببرید .
از دیگر روش های کم کردن بروز سرطان در افراد , مصرف کافئین است .
مصرف روزانه کافئین خطر ابتلا به یماری سرطان را تا 40 درصد کاهش می دهد . برای دریافت کافئین به مقدار مناسب بهتر است آن را از قهوه کافئین دار دریافت نمایید .
از دیگر راه های جلوگیری از ایجاد بیماری سرطان می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- مصرف مناسب آب در طول روز به میزان حدالقل 8 لیوان
- استفاده از سبزیجات برای رشد و تولید بهتر سلول های بدن
- ورزش و انجام فعالیت های بدنی
- استفاده کم تر از تجهیزات الکترونیکی
- مصرف روزانه کلسیم
مقاله پیشنهادی برای شما کاربرام گرامی :