ناباروری:هزینههای درمان ناباروری تحت پوشش بیمه قرار میگیرد.شنیده ها حاکی از این است که عضو کیمیسون تلفیق بودجه سال 1400 بیان کرده است بر اساس این مصوبه کلیه هزینههای درمان ناباروری تحت پوشش بیمه قرار میگیرد. جهت حمایت از خانواده ایرانی در کمیسیون تلفیق به تصویب رسید.
این قدمی است برای حمایت از خانواده هایی که تمایل به فرزند دار شدن دارند.و توان هزینه های سنگین درمان برای فرزند دار شدن را ندارند.
طبق تحقیقات انجام شده یک چهارم خانواده های ایرانی قادر به بچه دار شدن نیستن. از طرفی به علت هزینه های بالای باروری این خانواده توان پرداخت مبالغ سنگین را ندارند.
یونیسف آمار نوزادانی که در سال 2021 متولد شده اند را 372 هزار نوزاد همزمان با شروع سال اعلام کرد. پنا به آمار این سازمان 10 کشور جهان بیش از نیمی از این تولد ها را به خود اختصاص داده اند. که صدر این آمار تعلق دارد به هند با 59 هزار و 995 نوزاد و سپس بهترتیب رتبه دوم به چین با 35615 نوزاد و نیجیریه با 21439 نوزاد و پاکستان 14161 نوزاد و اندونزی 12336 و اتیوپی 12006 و ایالات متحده 10312 نوزاد و مصر 9455 نوزاد و بنگلادش 9236 نوزاد و جمهوری دموکراتیک کنگو با 8640 نوزاد رتبه های بعدی را به خود اختصاص داده اند.
طی پیش بینی یونیسف تا پایان سال 2021 160میلیون کودک پابه جهان هستی می گذارند.
ناباروری چیست؟
عبارت است از ناتوانی یک زوج در بار دار شدن پس از یک سال رابطه جنسی بدون اینکه از بارداری جلوگیری کنند. بین 10 تا 15 درصد از زوج های جوان دیده می شود.علت این ناباروری می تواند مربوط به زن یا مرد و یا هردوی آن ها باشد. از این بین 40 درصد مربوط به آقایون و 40 درصد خانم ها و 10 درصد مربوط به هر دوی آن هاست. 10 درصد هم که مربوط به این است که هردوی آن ها مشکلی ندارند ولی به دلیل نامعلومی بچه دار نمی شوند.
ناباروری و نازایی قابل درمان است و بسته به اینکه علت ناباروری چه باشد شیوه ی درمان متفاوت است . ناباروری همیشه به معنی عقیم بودن یا عدم توانایی دائم برای بچه دار شدن نیست. در ایران 20 درصد از زوج ها نابارور هستند ولی تعداد بسیار اندکی عقیم هستند. بیشتر زوج های نابارور بالاخره با انجام درمان یا بدون درمان بچه دار می شوند.
بسیاری از زوج ها بچه دار ندن را یک بحران می دانند و به دلیل بچه دار نشدن و مشکلات باروری احساس گناه می کنند. بنابراین با انجام آزمایش قبا از بارداری می توان ب هدلایل بچه دار نشدن پی برد و شانس و امید بارداری را بیشتر کرد.
علل ناباروری در خانم ها:
- اختلال در تخمک گذاری: تغییر در دوره ی عادت ماهانه یا نا منظم بودن آن ، خون ریزی زیاد و یا کم ، نئاشتن عادت ماهانه و یا توقف ناگهانی آن، یا عادت ماهانه ی دردناک و درد در کمر از علائمی است که باید در دوران بچه دار شدن به آن توجه کرد.
- اختلال در لوله های رحمی
- آندومتریوز:عارضه ای که در آن آندومتر به ضورت طبیعی در رحم است گه باعث بسته شدن لوله های فالوب و ناباروری می شود.
- اختلال در رحم یا گردن رحم
- مشکلات دستگاه ایمنی بدن: در بعضی از خانم ها علیه اسپرم مرد ماده ای بنام آنتی بادی ترشح می شود.ک هاسپرم ها را از بین می برد و آن ها را غیر فعال می کند.و باعث سقط خود به خودی جنین می شود.
- تغیرات پوستی مانند آکنه یا جوش
- افزایش و یا کاهش میل جنسی
- رشد موهای زائد در پشت لب و یا چانه و قفسه سینه
- ریزش موهای شدید و نازک شدن تار مو
- افزایش وزن
- ترشحات شیری رنگ در نوک سینه
- احساس درد هنگام رابطه جنسی
- همچنین سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از عوامل مهم توقف تخمک گذاری می باشد. افزایش سن تا35 سالگی یکی از دلایل ناباروری می باشد باردار شدن در 45 سالگی به ندرت اتفاق می افتد.
علل ناباروری در آقایان:
- اختلال مربوط به اسپرم
- ناهنجاري هاي مربوط به ساختمان بدن
- شکل غیر طبیعی اسپرم
- عدم بلوغ اسپرم
- کاهش حرکت اسپرم
- تغییر در رشد موها
- کوچکی و سفت بودن بیضه ها
- مشکل در نعوظ و انزال
- کاهش میل جنسی
- درد و برآمدگی و تورم در بیضه ها
ناباروری ژنیتیکی چیست؟
این نوع ناباروری ممکن است به علت چاقی و هورمونی و یا غیر طبیعی بودن سلول های جنسی می تواند همگی تحت تاثیر نتیک است. جابه جایی کروموزومی می تواند روی زنان و مردان تاثیر میگذار برای ناباروری و سندروم کلاین فلتر که در آن ترکیب کروموزوم های جنسی XXY در می آید. فقط مربوط به آقایان است. و سندروم ترنر که در آن دارای فقط کروموزوم جنسی X است فقط مخصوص خان هاست.
درمان ناتوانی در باروری در آقایان:
بازیابی اسپرم: اگر تعداد اسپرم ها خیلی کم باشد از این روش استفاده می شود.
جراحی: جراحی وتریکسول باعث افزایش روند باروری می شود.
داروها: داروهایی هستن که باعث تحرک اسپرم می شوند و منجر به بارداری می شود این دارو ها عملکرد غده ی پروستات و کیفیت اسپرم را افزایش می دهد.
تغییر سبک زندگی: با کاهش مواد مضر مصرفی و ورزش منظم و کاهش مصرف مواد مخدرو مشروبات الکلی باروری امکان پذیر است.
درمان ناتوانی در باروری در خانم ها:
تحریک تخمک گذاری با دارو: این عملکر حتما باید تحت نظر دکتر زنان انجام بگیرد که بسیار تاثیر گذار است.
تلقیح درون رحمی اسپرم با lul:
اسپرم سالم در آزمایشگاه تغلیظ می شود و با کاتر خاص در یک زمان مشخص که داروهای کمک باروری مصرف کرده است و یک یا چند تحمک آزاد کرده باشد.
ivf: در این روش لقاح در خارج و در آزمایشگاه صورت می گیرد.و نطفه ی لقاح یافته بعد از 3 روز که در آزمایشگاه رشد کرده به رحم منتقل می شود.
icsi: لقاح در محیط آزمایشگاه انجام می شود. و سریع به لوله های رحمی خانم منتقل می شود.
نکته: در هر روشی که در بارداری و باروری انجام می شود شانس باروری 25 تا 30 درصد افزایش می یابد پس بهتر است از روش های درمانی ساده و کم خاطر استفاده شود.
تست تشخیص زنان در عدم باروری:
آزمایش های روتین
سونوگرافی
هیسترو سالپنگو گرافی
amh_fsh
تست تشخیص درعدم باروری آقایان:
آنالیز مایع منی
سونوگرافی برای بررسی واریکوسل
تعیین سطح TsH ,FsH ,LH ,PRl ,Te