وبلاگ

مازوت و همه ی بیماری های آلودگی هوا

مازوت

مازوت چیست؟

مازوت یا نفت کوره از هیدرو کربن های نفتی است که وقتی نفت خام را پالایش می کنند بعد از نفتا و بنزین و نفت سفید به مازوت می رسیم .

به علت سیاه بودن مازوت آن را نفت سیاه هم می نامند همچنین ارزان ترین ماده ی سوختی برای کوره ها و حمام ها و تنور نانوایی ها و نیروگاه ها به شمار می آید.

مازوت نفت کوره سنگین و بی کیفیتی است که از تخریب نهایی مازوت به گازوئیل می رسیم. یکی از دلایل آلودگی هوای شهرهای صنعتی ایران به دلیل استفاده از مازوت در نیروگاه های برق در پاییز و زمستان است. که حتی می تواند شاخص آلودگی را به بالای 200 هم ببرد.

کاربرد مازوت:

  • گرم کردن خانه و سوخت برای کامیون ها و روشن کردن کوره ها و تولید بخار برای مصرف صنعتی و تولید انرزی
  • تامین انرژی برای لامپ ها و موتورها
  • هنگام قطعی برق از برق اضطراری استفاده می شود ژنراتورهای اضطراری که به کار می رود به دلیل استفاده از مازوت است.

مزایای مازوت:

مازوت سبک  است و فاقد گوگرد است و عملکرد مناسبی هم دارد مخصوصا در هوای سرد به طوری که برای مصرف در قطب شمال توصیه می شود.

ماده ی پایدار و قابل سوختن و غیر انفجاری است به همیمن خاطر نشتی آن در میان سوخت ها باعث انفجار نمی شود به طور کلی در مقایسه با گاز طبیعی ایمنی و کارایی و گرمای بیشتری به مصرف کننده می دهد.

خاصیت فیزیکی مازوت:

مازوت حاوی کربن و هیدروژن و اکسیزن و ازت و گوگرد و خاکستر است مازوت سبک، کربن کمی دارد که باعث کاهش چگالی آن می شود.

انواع مازوت:

مازوت را بر اساس مقدار گوگرد دسته بندی می کنند برای حمل و نقل به عنوان نفت کثیف در نظر گرفته می شود. چگالی آن در پمپاز تاثیر بسزایی دارد.

 شماره1:

یا به عنوان گازوئیل شماره 1 و نفت سفید و سوخت جت به کار می رود و شناخته شده است. سوختی تقطیری فرار که برای دیگ بخار در نظر گرفته شده است.

 شماره2:

برای گرم کردن خانه است و کامیون ها و اتومبیل ها از گازوئیل شماره 2  استفاده می کنند.

 شماره3:

سوختی تقطیری برای مشعل هایی که به سوخت با گرانروی کم نیاز دارند.

 شماره 4:

که به آن بانکر آ هم می گویند سوخت گرم کننده ی تجاری است.

 شماره5:

سوخت گرمایشی صنعتی است که بنکر B هم شناخته شده است.

 شماره6:

نام دیگر بنکر C است.

مضرات مازوت برای سلامتی:

خطرات مازوت به خاطر ترکیباتی است که هنگام سوختن آزاد می شود. نفت کوره حاوی بخارهایی است که با توجه به ترکیبش سمی است برای تنفس و پوست ممکن است سمی باشد.

قرار گرفتن در معرض مازوت به مدت کوتاه سردرد و حالت تهوع و سرگیجه به همراه دارد.

این نفت  از ترکیب انواع مواد شیمیای تولید شده است گاهی هنگام جابه جایی به داخل خاک نشت کرده و باعث اآلودگی خاک شده و ممکن از از داخل خاک حرکت کنند و به آبهای زیر زمینی برسند.

علت بوی بد هوا:

وقتی این ترکیب می سورد ترکیبات حاوی گوگرد مانند SOX که گاز سمی است و سلامتی را تهدید می کند وارد هوا شده و اگر مقدار زیادی از این گاز وارد هوا شود ایجاد بوی بسیار بدی میکند. و زمانی که غلظت آن در هوا به بیش از 500 PPB برسد بوی بد تولید کرده و بسیار زیاد کشنده می شود.

این گاز در غلظت های پایین قرمزی چشم و درد در قفسه ی سینه و مشکل تنفسی به وجود می آورد زیرا غلظت این گاز در اتمسفر کمتر از 10PPB است که در این غلظت سلامتی بدن انسان را تهدید نمی کند و اثرات مخربی ندارد.

ذرات معلق:

سوختن مازوت سولفات ها و نیترات ها را به شکل آئروسل به هوا وارد می کند که اصطلاحا به آن ریز هوا یا ذرات معلق می گویند که آلودگی هوا را چندین برابر می کند افزایش آلودگی هوا حمله قلبی و مشکلات تنفس و آسم را زیاد می کند و در نهایت سقط جنین را در پی دارد.

همچنین کاهش اکسیژن هوا باعث کاهش اکسیژن مغز شده و پرخاشگری و افسردگی و عدم کنترل خشم و کند ذهنی و اختلال تمرکز می شود.

همچنین در صورت سردی هوا ممکن است باران اسیدی ببارد و یا حالت گل خانه ای به هوا دست بدهد. باران اسیدی تاثیر بسیار بدی بر گیاهان و آبزیان دارد و فلزات را در آب حل می کند باعث از بین رفتن پوشش گیاهی می شود. وقتی پوشش گیاهی تخریب شود و ازبین برود احتمال بروز سیل چند برابر می شود و در کل باعث گرمی هوا می شود.

PH  باران اسیدی در حدود 5.5 است که به خاطر وجود کربنیک اسید حاصل از واکنش بخار آب با دی اکسید کربن است.

تولید و مصرف مازوت در ایران:

در ایران 64 میلیون لیتر در روز است که حدود 60 تا 70 درصد آن صادر می شود. گوگرد موجود در مازوت تولیدی ایران 3.5 درصد است این 7 برابر بیشتر از استانداردهای بین المللی است که علاوه بر اینکه نمی توان در مصرف شهری به کار برد صادارات آن را هم دشوار می کند البته این درصد برای سوخت کشتی هاست که باید کمتر از 5 درصد باشد.

علت بوی بد تهران چیست:

منشا بوی بد تهران استفاده از مازوت غیر استاندارد با درصد گوگرد بالا در صنایع شهر ری بوده است.

در این صنایع سیمان تولید می شده است که  تامین سوختش از مازوت بوده است به همین دلیل ایجاد بوی بد می کرده پس دستور توقفش صادر شده است.

روش های گوگرد زدایی:

روش ترWET برای کنترل گوگرد در نیرو گاه ها استفاده می شود که متداول ترین روش گوگرد زدایی است.

روش نیمه خشک

روش خشک

روش گوگرد زدایی به روش تر از متداول ترین روش هاست که از روش مواد مذاب کمک می گیرند این مواد جاذب هستند مانند پتاسیم و منیزیم و آمونیاک و آب دریا

شستشوی تر به کمک سنگ آهک معمول ترین روش است زیرا کاری بسیار ساده و آهک بسیار در دسترس است.

سوخت بانکر :

سوختی است که در روی کشتی استفاده می شود که از نام زغال گرفته است سوخت بانکر برای قدرت دهی موتور هواپیما یا کشتی به کار می رود

بانکرA  نفت کوره شماره 2، بانکر B نفت کوره شماره 4 یا 5 ، بانکر C نفت کوره شماره 6 معروف است.

 

دیدگاهتان را بنویسید